In de voorstelling ‘Niet alleen het woord’ onderzoekt Ferdinand Borger zijn persoonlijke band met de Reformatie. In drie verhalen neemt hij het publiek mee naar zijn jeugd, op reis naar de Lutherstad Wittenberg en naar de toekomst. Hij daagt daarmee de toeschouwer uit stelling te nemen. Zit er in het protestantisme iets van toekomst? Of moeten we het na 500 jaar ten grave dragen?
Het verleden
Ik was acht jaar en lag op een avond op de divan bij mijn opa en oma. Ik zou bij hen overnachten. Voor het eerst. Mijn opa
pakte de bijbel uit de kast, ging aan tafel zitten en begon te lezen. Mijn oma zat tegenover hem en luisterde. Het werd stil. Toen vouwden ze beiden de handen. Mijn opa sprak en richtte zich tot God. Ik ontdekte dat ik een protestants jongetje was.
Het heden
Het hotel waar ik mijn intrek neem ligt tweehonderd meter van de deur waar Luther zijn stellingen tegenaan sloeg. Mijn kamer heeft een sobere Leenbakker inrichting. Ik loop de stad in, vergeefs op zoek naar de dynamiek van de Reformatie. Het moet hier ooit gezinderd hebben: opstandig gefluister, hevige tafel- gesprekken, ondermijning van het gezag. Revolutie! Niets meer van dit alles. Een toeristentreintje rijdt braaf rondjes door de twee lange straten die het stadje Wittenberg rijk is. ‘Den Anweisungen des Bedienungspersonals ist unbedingt Folge zu leisten’.
De toekomst
Waar de Reformatie nu over zou moeten gaan? Over de twijfel!
Ik wil een groot pleidooi voeren voor de twijfel. En dan niet de Middeleeuwse twijfel waarmee Luther te kampen had. Nee, ik wil twijfelen aan het ‚ik’. Aan alles wat wij van onszelf maken: het Facebook-ik, het selfie-ik, het ik-ben-alleen-op-de-wereld ik. Aan dat ‚ik’ wil ik gaan twijfelen. Als daad van verzet. Als bevrijding.
De voorstelling duurt een uur en kan prima dienen als opstap voor een gesprek over de Reformatie. Kosten: 500 euro, excl. BTW en reiskosten. Voor meer informatie: 06 21660348 of info@ferdinandborger.nl