In 2006 bestond de Oude Kerk in Amsterdam 700 jaar. In het weekend van 18 en 19 september werden twee open dagen georganiseerd, waarvan de zondag voor rekening van de Protestantse Gemeente kwam. In het voorjaar werd Ferdinand gevraagd de opzet van deze dag te verzorgen samen met een team uit de gemeente. In korte tijd werd een programma ontwikkeld, waarbij (kinder)tentoonstellingen, een korenfestival en gefilmde interviews met kerkgangers en buurtbewoners centraal stonden. Voor de buurtbewoners werd de middag met zo’n 1500 bezoekers een groot succes. Voor de protestantse gemeente was het een erg nieuw experiment. .
In 2010 werd in Grote Kerk van Den Haag in de Paasnacht voor de eerste keer de Nacht van de Hoop georganiseerd. Verschillende kunstenaars namen de deelnemers op een interactieve manier mee in deze nacht van wachten en waken. Een verteller vertelde elk uur een verhaal dat bij het aanbreken van de nieuwe dag uitmondde in het Paasontbijt. Ferdinand Borger droeg bij aan de ontwikkeling van het concept voor deze nieuwe traditie.
Waar zijn in Europa nieuwe spirituele plekken te vinden? En waarin verschillen die van de reeds bestaande? Met die vragen trok Ferdinand Borger gedurende 2,5 maand door Europa. De reis bracht hem naar Spanje, Frankrijk, België, Schotland en terug in Nederland. In 2012 werden de reisverhalen samengebundeld in het boek ‘Hemelse Oorden’. Persoonlijke reisverhalen waarbij de schrijver dicht bij zichzelf blijft wanneer hij zich onderdompelt in verschillende tradities en gradaties van stilte.